Berlo
Berula erecta
Apiaceae Umbelliferae
Àutri noum : Bèrrio, Bergno, Creissoun-fèr.
Noms en français : Berle à feuilles étroites, Berle dressée.
Descripcioun :La berlo se rescontre dins li ribeireto, proche di sourgènt o dins li roubino e canau. Li fueio permeton de la recounèisse d'aise. Mèfi pamens de la pas counfoundre emé la berlo-bastardo Helosciadium nodiflorum que ié sèmblo proun e vèn dins li meme relarg. Fau regarda qu'agué bèn de bratèio souto lis oumbello.
Usanço :La berlo es uno planto manjadisso. Li fueio se pondon manja cruso o cuecho (la berlo-bastardo èi pas empouisounado, a uno sabour un pau cousènto). Mistral, dins lou TdF, raporto que se fasié de troucho de berlo à la font de Vau-cluso.
Port : Erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Berula
Famiho : Apiaceae
Famiho classico : Umbelliferae
Ordre : Apiales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 700 m
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Ribiero
- Roubino
- Aigo
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Berula erecta (Huds.) Coville, 1893
Espargo-fèro
Asparagus acutifolius
Asparagaceae
Àutri noum : Aspàrgou, Espargasso, Roumanin-couniéu, Roumiéu-couniéu, Pèd-de-Róumi.
Nom en français : Asperge sauvage.
Descripcioun :L'espargo-fèro es uno planto bèn couneigudo de nòsti garrigo e éusiero. A la fin de l'ivèr sort de terro, èi lou moumen de l'acampa ! Pièi la tijo devèn duro coume uno co-rudo. Flouris tardié, raramen avans juliet.
Usanço :Coume l'avèn di, s'acampo à la primo pèr li meleto. La planto èi proun bono pèr la santa, richo en vitamino (A, B, C, PP...) e en sau mineralo (P, Mn...). Fai pissa (óudour de 1,2-ditiole) e es un pau lachativo.
Port : Aubret
Taio : 0,4 à 2 m
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Faneroufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Asparagus
Famiho : Asparagaceae
Ordre : Asparagales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : 3 mm
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 800 m
Aparado : Noun
Juliet à óutobre
Liò : Garrigo
- Éusiero
- Champino
Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Asparagus acutifolius L., 1753